Wat je wél moet doen met een smartphone in de klas

Mobieltjes in de klas, dat mag toch niet meer? Nou, niet helemaal.

Vanaf 1 januari 2024 zijn mobiele telefoons, tablets en smartwatches in de klas in principe verboden. Deze afspraak is gemaakt door scholen en de overheid om de concentratie van leerlingen te verbeteren. Dit is geen wet, maar een ‘stevige afspraak’.

Regels en Beleid

Scholen moeten zelf afspraken maken met leraren, ouders en leerlingen. Ze kunnen kiezen voor een volledig verbod op school, of toestaan dat telefoons in de gang en tijdens pauzes worden gebruikt. Het is cruciaal dat elke school een duidelijk beleid formuleert dat bij iedereen bekend is.

Uitzondering: Educatief Gebruik

Scholen mogen mobiele telefoons nog steeds gebruiken voor educatieve doeleinden. Leraren kunnen bijvoorbeeld Kahoot gebruiken om de kennis van leerlingen te testen met een online quiz. In zulke gevallen moet de mobiel uit de tas komen.

Belang van Digitale Vaardigheden

Digitale vaardigheden zijn net zo belangrijk als taal, rekenen-wiskunde en burgerschap. Scholen moeten leerlingen leren hoe ze informatie kunnen opzoeken, beoordelen en verwerken. Ook is het belangrijk dat leerlingen leren over online gedrag en de risico’s van het delen van foto’s en video’s op sociale media.

Conclusie

Mobiele telefoons zijn onmisbaar voor het aanleren van digitale vaardigheden. Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat leerlingen zich kunnen concentreren op leren en sociale contacten op school. Tegelijkertijd moeten we aandacht besteden aan het onderwijzen van digitale vaardigheden met behulp van mobiele telefoons. Hierover moet nog veel meer worden gesproken.

Hoe kunnen we mobieltjes slim gebruiken in de klas, zodat leerlingen zowel goed kunnen leren als hun digitale vaardigheden ontwikkelen?

Deel je ideeën en ervaringen!

person-image

Fedor Hamers
ICT Adviseur – Onderwijs

info@veldwerk.nl

Wil je meer informatie over de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op!