Een wel heel groot project bij Stichting BOOR

Background

Plaats: Rotterdam
Aantal locaties: 100+
Aantal leerlingen: 30.000 

Stichting BOOR bestaat uit een groep van 78 scholen voor openbaar onderwijs in Rotterdam. De scholengroep wilde overstappen naar een cloudgebaseerde oplossing voor Microsoft 365, maar moest daarvoor eerst een centraal gecoördineerde ICT-infrastructuur aanleggen. De keuze viel op een oplossing van Huawei: ‘Met het nieuwe netwerk kijken we vol vertrouwen naar de toekomst.’ 

De afgelopen jaren, in het bijzonder gedurende de coronaperiode, nam de behoefte voor een gecentraliseerde ICT omgeving binnen stichting BOOR toe. De verschillende scholen van BOOR hadden tot voor kort allemaal een eigen ICT omgeving. Dat stelde ons voor grote uitdagingen”, vertelt Wesley van der Stoep, teamleider ICT-beheer van BOOR. 

Aanbesteding 

Door de groeiende belasting op het netwerk en de toenemende afhankelijkheid hiervan op alle scholen was er behoefte aan een netwerk en apparatuur die in deze groei kan voorzien. 

Met het besluit om de scholen te migreren naar een centrale cloudoplossing met MS 365 werden de eisen aan een krachtig en stabiel netwerk nog groter, hetgeen niet gerealiseerd kon worden met de huidige netwerkinfrastructuren. 

Daarnaast had BOOR de wens om het beheer van het netwerk uit te besteden zodat de kwaliteit en continuïteit geborgd kan worden. 

BOOR schreef een aanbesteding uit via SIVON, een ICT-coöperatie die de belangen behartigd van scholen binnen het primair en voortgezet onderwijs. Veltwerk werd uiteindelijk geselecteerd als netwerkpartner. Van der Stoep: “De keuze voor Veltwerk is gebaseerd op een combinatie van prijs, aanpak en productadvies.” 

Snel opschakelen 

De implementatie van het nieuwe netwerk werd gepland tijdens schoolvakanties. Het onderwijsproces mocht van deze vernieuwing geen last ondervinden. Tijdens het project bleek dat de oorspronkelijk gekozen leverancier de gekozen netwerkapparatuur niet meer kon leveren. Van der Stoep: “Huawei had hier geen last van. Om onze projectplanningen en deadlines te kunnen behalen zijn we toen overgestapt naar Huawei.” 

Onverwijld moest er een tweede hindernis worden genomen, vertelt Van der Stoep: “Tijdens het project bleek dat een technische instelling voor grote vertraging zorgde. Er werd vanuit het Huawei-hoofdkwartier in Nederland zeer snel opgeschakeld. Binnen twee weken is er een feature, speciaal voor dit project, via een update toegevoegd aan de productsuite. 

Geavanceerd en betrouwbaar 

Het project kon mede dankzij de snelle reactie van Huawei alsnog op schema worden afgerond. “Dat heeft ons vertrouwen in Huawei enorm versterkt. Huawei heeft zich, naast leverancier van hoogwaardige hardware, ook als partner bewezen.” 

Inmiddels zijn alle scholen van BOOR voorzien van een geavanceerd en betrouwbaar netwerk. “We hebben samen met Veltwerk in anderhalf jaar tijd een nieuw netwerk in alle 78 scholen, samen meer dan honderd schoolgebouwen, kunnen realiseren. Daarbij zijn er 2157 access points opgehangen, geïnstalleerd en doorgemeten.” 

De overstap naar Huawei werd positief ontvangen door de verschillende ICT verantwoordelijken van betrokken scholen, zegt Van der Stoep. “Een school voor het voortgezet onderwijs in een monumentaal pand, ervoer een naadloze overgang van Aerohive naar Huawei. Ook de andere voortgezet onderwijs scholengroepen hebben nu hun netwerkbeheer uitbesteed aan Veltwerk, wat heeft geresulteerd in een verbeterde controle over het netwerk door middel van cloudbeheer.” 

Verwachtingen overtroffen 

Van der Stoep is heel tevreden met het eindresultaat: “Het was echt een enorme onderneming, maar we zien nu mede dankzij de Huawei-apparatuur significante verbeteringen in netwerkprestaties en beheerbaarheid.” 

Ook de samenwerking met Veltwerk beschouwt hij als een groot succes. “De gekozen aanpak heeft onze verwachtingen overtroffen. Met het nieuwe netwerk kijken we vol vertrouwen naar de toekomst van ICT in ons onderwijs. We zijn ervan overtuigd dat ons netwerk de toenemende digitale eisen aankan!” 

 

person-image

Fedor Hamers
ICT Adviseur – Onderwijs

info@veldwerk.nl

Wil je meer informatie over de mogelijkheden?
Neem dan contact met ons op!