ROC van Amsterdam Flevoland

Veldwerk | Trusted ICT Partner
Home
Klantcases
ROC van Amsterdam Flevoland

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Cloudoplossing voor het MBO biedt koppeling tussen het ECK iD en de educatieve contentketen

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Het ECK iD heeft als doel om persoonsgegevens van studenten tussen onderwijsinstellingen en leveranciers van digitale leermiddelen veilig en anoniem uit te wisselen. Het ECK iD is een uniek nummer dat wordt toegekend aan studenten, die met dit identificatienummer gebruikmaken van digitale leermiddelen zonder dat hun activiteiten herleidbaar zijn tot een persoon. De invoering van het ECK iD zorgt bovendien voor zogenoemde dataminimalisatie, want er hoeven minder persoonsgegevens van het ene systeem naar het andere systeem gestuurd te worden. Dat zorgt ook voor een verhoogde privacy van studenten.

De invoering van het ECK iD in het MBO is voor veel onderwijsinstellingen een uitdagend project. De eerste studentinformatiesystemen (SIS) zijn weliswaar aangesloten op Nummervoorziening, maar de integratie van het ECK iD in het MBO is nog geen feit. Daarom is het nog niet direct beschikbaar voor toegang tot en gebruik van digitaal lesmateriaal. Veldwerk biedt met de EduConnector de oplossing waarmee MBO-instellingen deze stap wél kunnen maken. Het ROC van Amsterdam-Flevoland is hier zeer enthousiast over.

 

MBO-scholen moeten gaan voldoen aan het privacyconvenant dat werd opgesteld door Edu-K, het platform waarin de verschillende partijen uit de onderwijsketen samenwerken aan een veilige en goed functionerende educatieve keten, en we wilden hier vlot onze verantwoordelijkheid in nemen. Veldwerk maakte dit mogelijk.

Suzan Tessels, manager innovatie en integratie / onderwijs ICT bij ROCvA-F

 

De EduConnector creëert een koppeling van het ECK iD met de educatieve contentketen. De oplossing is een zogenoemde ‘SCIM luisterservice’ die 24×7 luistert naar wijzigingen in het studentenadministratiesysteem van het ROC en deze vervolgens opslaat in een database in Microsoft Azure. Tessels: “Het ECK iD is nu aan onze ADFS omgeving gekoppeld via de beveiligde database in Microsoft Azure en daarmee te gebruiken in onze inlogketen. Hierdoor kunnen wij te zijner tijd stopen met het doorgeven van persoonskenmerken aan de educatieve contentketen.”